Kardiyolojik Muayene

Kalp Muayenesi evcil hayvanlarda öncelikle göz ile yapılır. Kalp atımlarının göğüs duvarında oluşturduğu titreşimler bedensel etkinliğe bağlı olarak izlenebilir. Veteriner hekiminiz hayvanınızın kalbinin olduğu bölgeye el ayasını yerleştirerek kalp atımını eliyle hissedebilir. Böylelikle kalbin hangi bölümünün ne şiddette kontraksiyona uğradığı anlaşılmaktadır.

Kalbin muayenesi için bir diğer yol da steteskop vasıtasıyla dinlemektir (oskultasyon). Ayakta veya arka ayakları üzerine oturtulmuş olarak tutulan köpek veya kedilerin kalp atımları sayılır, kalbin hangi bölümünden hangi seslerin geldiği veteriner hekiminiz tarafından yorumlanır ve dakikadaki atım hızı ve varsa üfürümler tespit edilir.

Kalp muayenesi dijital röntgen yoluyla da yapılabilmektedir. Böylelikle kalbin göğüs boşluğundaki yerleşimi ve mevcut büyüklüğü, evcil hayvanınızın ırkı için önceden belirlenmiş olan değerlerle karşılaştırılarak hesaplanır.

Veteriner hekiminiz gerektiğinde ekg uygulaması yapıp bulguları değerlendirir, gerekirse doppler ultrasonografi yapılmasını önerebilir. Kalp muayenesinde mutlaka dolaşım sisteminin diğer öğelerinin yanında solunum sistemi muayenesi de yapılmaktadır.

Kalp muayenesi veteriner hekiminizin uygun göreceği çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kliniğimizde kedi ve köpekler için kalp muayenesi yaklaşık bir(1) saat sürmektedir. Kliniğimizden kalp muayenesi randevusu almak için 02168013515’i arayın veya buraya tıklayın.